W jakich produktach możemy znaleźć mole spożywcze?
Większość osób uważa, że mole znajdują się tylko w produktach sypkich, takich jak różnego rodzaju płatki (owsiane, gryczane, jaglane itp.), mąka, ryż, przyprawy. Mogą jednak zaatakować również suszone owoce, kawę, kakao, herbatę, a nawet słodycze, takie jak batoniki, cukierki, orzechy w czekoladzie. W słodkich przysmakach najczęściej zauważymy małe, białe robaki, czyli larwy moli.
Po czym poznać, że w jedzeniu są mole spożywcze?
Pierwszą oznaką, która powinna nas zaniepokoić, jest pojawienie się fruwających moli. Najczęściej będą pojawiać się w kuchni, jednak są one dość mobilne, dlatego też możemy je również zauważyć w innych pomieszczeniach. W produktach sypkich, takich jak mąka, bardzo łatwo je odróżnić ponieważ larwy moli mają czarną głowę. W innym pożywieniu możemy zauważyć natomiast oprzędy, czyli cieniutkie nici, dzięki którym jedzenie zostaje zbijane w bryły.
Profesjonalnie zwalczanie moli
Jeżeli doszło do namnożenia się moli w naszym domu, najlepszym rozwiązaniem będzie profesjonalne zwalczanie, które najczęściej polega na zamgławianiu ULV. Zanim jednak specjalista zabierze się do pracy, należy usunąć całą żywność, w której znajdują się larwy moli oraz ich dorosłe osobniki. Następnie w pomieszczeniu zostanie rozpylony specjalistyczny preparat w postaci zimnej mgły, która dostaje się w każdy, nawet najmniejszy zakamarek. W preparacie znajdują się mikroskopijne kapsułki, które otwierają się w momencie, gdy na powierzchni usiądzie jakiś szkodnik, przez co mamy pewność, że mole zostaną całkowicie usunięte.
Należy pamiętać, że dorosłe mole nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla żywności. Niestety jednak larwy, korzystają z zapasów, co doprowadza do konieczności wyrzucenia jedzenia. Zjedzenie mola nie jest jednak groźne dla zdrowiaa, jednak nie jest zbyt apetyczne, dlatego raczej nikt nie chce ich zjeść.