Jak rozpoznać, że w jedzeniu znajdują się mole spożywcze?

W jakich produktach możemy znaleźć mole spożywcze?

            Większość osób uważa, że mole znajdują się tylko w produktach sypkich, takich jak różnego rodzaju płatki (owsiane, gryczane, jaglane itp.), mąka, ryż, przyprawy. Mogą jednak zaatakować również suszone owoce, kawę, kakao, herbatę, a nawet słodycze, takie jak batoniki, cukierki, orzechy w czekoladzie. W słodkich przysmakach najczęściej zauważymy małe, białe robaki, czyli larwy moli.

Po czym poznać, że w jedzeniu są mole spożywcze?

            Pierwszą oznaką, która powinna nas zaniepokoić, jest pojawienie się fruwających moli. Najczęściej będą pojawiać się w kuchni, jednak są one dość mobilne, dlatego też możemy je również zauważyć w innych pomieszczeniach. W produktach sypkich, takich jak mąka, bardzo łatwo je odróżnić ponieważ larwy moli mają czarną głowę. W innym pożywieniu możemy zauważyć natomiast oprzędy, czyli cieniutkie nici, dzięki którym jedzenie zostaje zbijane w bryły.

Profesjonalnie zwalczanie moli

            Jeżeli doszło do namnożenia się moli w naszym domu, najlepszym rozwiązaniem będzie profesjonalne zwalczanie, które najczęściej polega na zamgławianiu ULV. Zanim jednak specjalista zabierze się do pracy, należy usunąć całą żywność, w której znajdują się larwy moli oraz ich dorosłe osobniki. Następnie w pomieszczeniu zostanie rozpylony specjalistyczny preparat w postaci zimnej mgły, która dostaje się w każdy, nawet najmniejszy zakamarek. W preparacie znajdują się mikroskopijne kapsułki, które otwierają się w momencie, gdy na powierzchni usiądzie jakiś szkodnik, przez co mamy pewność, że mole zostaną całkowicie usunięte.

            Należy pamiętać, że dorosłe mole nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla żywności. Niestety jednak larwy, korzystają z zapasów, co doprowadza do konieczności wyrzucenia jedzenia. Zjedzenie mola nie jest jednak groźne dla zdrowiaa, jednak nie jest zbyt apetyczne, dlatego raczej nikt nie chce ich zjeść.

Inne wpisy
Jak skutecznie zwalczyć muchę końską?
Mucha końska, inaczej zwana jusznicą deszczową, stanowi znaczący problem dla ludzi i zwierząt, zwłaszcza w sezonie letnim. Jej łatwo rozpoznawalne cechy to czarno-białe pasy na ciele i przeźroczyste skrzydła. Owady...
Pytania i odpowiedzi na temat dezynfekcji – kompleksowy przewodnik
Dezynfekcja jest kluczowym procesem w utrzymaniu czystości i higieny w miejscach publicznych oraz prywatnych, narażonych na kontakt z różnego rodzaju mikroorganizmami. Często pojawia się pytanie: kiedy jest odpowiedni moment, aby...
Czym jest dezodoryzacja i dlaczego jest ważna?
Czy zastanawiałeś się, czym dokładnie jest dezodoryzacja i kiedy należy się na nią zdecydować? Jeśli zmagałeś się kiedykolwiek z nieprzyjemnymi zapachami w swoim domu, biurze, hotelu, czy restauracji, to kluczowe...