Jak rozpoznać, że w jedzeniu znajdują się mole spożywcze?

W jakich produktach możemy znaleźć mole spożywcze?

            Większość osób uważa, że mole znajdują się tylko w produktach sypkich, takich jak różnego rodzaju płatki (owsiane, gryczane, jaglane itp.), mąka, ryż, przyprawy. Mogą jednak zaatakować również suszone owoce, kawę, kakao, herbatę, a nawet słodycze, takie jak batoniki, cukierki, orzechy w czekoladzie. W słodkich przysmakach najczęściej zauważymy małe, białe robaki, czyli larwy moli.

Po czym poznać, że w jedzeniu są mole spożywcze?

            Pierwszą oznaką, która powinna nas zaniepokoić, jest pojawienie się fruwających moli. Najczęściej będą pojawiać się w kuchni, jednak są one dość mobilne, dlatego też możemy je również zauważyć w innych pomieszczeniach. W produktach sypkich, takich jak mąka, bardzo łatwo je odróżnić ponieważ larwy moli mają czarną głowę. W innym pożywieniu możemy zauważyć natomiast oprzędy, czyli cieniutkie nici, dzięki którym jedzenie zostaje zbijane w bryły.

Profesjonalnie zwalczanie moli

            Jeżeli doszło do namnożenia się moli w naszym domu, najlepszym rozwiązaniem będzie profesjonalne zwalczanie, które najczęściej polega na zamgławianiu ULV. Zanim jednak specjalista zabierze się do pracy, należy usunąć całą żywność, w której znajdują się larwy moli oraz ich dorosłe osobniki. Następnie w pomieszczeniu zostanie rozpylony specjalistyczny preparat w postaci zimnej mgły, która dostaje się w każdy, nawet najmniejszy zakamarek. W preparacie znajdują się mikroskopijne kapsułki, które otwierają się w momencie, gdy na powierzchni usiądzie jakiś szkodnik, przez co mamy pewność, że mole zostaną całkowicie usunięte.

            Należy pamiętać, że dorosłe mole nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla żywności. Niestety jednak larwy, korzystają z zapasów, co doprowadza do konieczności wyrzucenia jedzenia. Zjedzenie mola nie jest jednak groźne dla zdrowiaa, jednak nie jest zbyt apetyczne, dlatego raczej nikt nie chce ich zjeść.

Inne wpisy
Naścierwek rudonogi – charakterystyka i biologia
Naścierwek rudonogi (necrobia rufipes) jest chrząszczem należącym do rodziny przekraskowatych. Choć charakteryzuje się słabymi zdolnościami lotu, jednak jest bardzo szybkim biegaczem. Jak wygląda dieta naścierwka rudonogiego? Chrząszcz ten żywi się...
Ślimaki ogrodowe na wiosnę – sposoby ich zwalczania
Ślimaki ogrodowe są częstym problemem dla wielu ogrodników, zwłaszcza wiosną, kiedy to rośliny zaczynają rosnąć i kwitnąć, przyciągając te nieproszone gości. Firma ANTY SZKODNIK, specjalizująca się w zwalczaniu szkodników, przedstawia...
Jakie owady atakują nocą?
Noc to okres, w którym większość z nas oczekuje spokoju i odpoczynku po dniu pełnym wyzwań. Jednak sen może być poważnie zakłócony przez ataki owadów. Zrozumienie, które insekty są aktywne...