DDD w gastronomi, czyli wszystko co musisz wiedzieć o Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce normami, właściciel firmy odpowiada za produkowaną lub wprowadzaną do obrotu żywność. W związku z tym konieczna jest prewencja, która uchroni nasz lokal przed różnymi zagrożeniami, powodującymi obniżenie jakości sprzedawanych przez nas produktów. Jednym z niebezpieczeństw są szkodniki, których występowanie prowadzi do szeregu konsekwencji, w tym groźnych chorób, a nawet zamknięcia lokalu.

Szkodniki w lokalach gastronomicznych

            Najczęściej w lokalach gastronomicznych pojawiają się:

  • Gryzonie – myszy i szczury
  • Ptaki
  • Owady latające oraz biegające
  • Szkodniki zbożowe
  • Zwierzęta domowe

Ze względu na liczne zagrożenia wynikające z pojawienia się gryzoni, w każdym lokalu gastronomicznym powinien być wdrożony system kontroli i monitorowania szkodników. Szczegółowy opis zabezpieczenia firmy zawarty jest w zasadach GMP oraz GHP, który jest niezbędny do wdrażania systemu HACCP.

Zabezpieczenie przed szkodnikami

            Zamiast zwalczać szkodniki, powinniśmy zabezpieczyć nasz lokal przed dostaniem się ich do środka. Najlepszymi sposobami są:

  • Uszczelnienie lokalu – utrzymywanie budynków w należytym stanie technicznym jest niezbędne, aby gryzonie nie dostały się do środka przez wszelkiego rodzaju szczeliny w ścianach, oknach, czy drzwiach. Ponadto otwory wentylacyjne powinny być zabezpieczone przez kratki, a drzwi drewniane muszą być obite blachą do minimum 30 cm wysokości;
  • Odpowiednie utrzymanie czystości – brak pożywienia dla szkodników, oznacza, że lokal staje się dla nich znacznie mniej atrakcyjny. Dlatego też powinniśmy zadbać nie tylko o porządek, ale również o odpowiednie składowanie odpadów, poprzez zamykane kosze oraz ustawienie ich w odpowiedniej odległości od lokalu;
  • Odpowiednie magazynowanie produktów – produkty, które przechowujemy w magazynie, przede wszystkim nie powinny być stawiane bezpośrednio na podłodze oraz zbyt blisko ścian.

DDD – klucz do pozbywania się szkodników

Dezynfekcja, dezynsekcja oraz deratyzacja powinna być wykonywana przez odpowiednią firmę, której pracownicy posiadają wiedzę oraz doświadczenie w tym zakresie. Odpowiednia metoda zwalczania powoduje, że działania nie tylko są skuteczne, ale również bezpieczne dla otoczenia. Należy również pamiętać o tym, że podczas monitorowania oraz zwalczania szkodników, powinna być prowadzona odpowiednia dokumentacja.

            Zabezpieczenie lokalu gastronomicznego przed szkodnikami stanowi obowiązek każdego właściciela. Obecność szkodników niesie ze sobą wiele zagrożeń, dlatego też powinniśmy wdrożyć działania prewencyjne, które zminimalizują ryzyko dostania się zwierząt do lokalu gastronomicznego.

Inne wpisy
Jakie owady najczęściej gryzą w wakacje?
Lato to sezon, który większość z nas kojarzy z przyjemnościami, ale ma także swoje mniej przyjemne strony – obecność owadów, które potrafią skutecznie zakłócić nasz wypoczynek. Dowiedz się, jakie insekty...
Jak skutecznie przygotować się do zamgławiania termicznego?
Zamgławianie termiczne to zaawansowana metoda dezynfekcji, wykorzystywana na zewnątrz do eliminacji różnych szkodników. Jest to doskonały sposób na pozbycie się komarów, much, muszek oraz innych nieproszonych gości, które mogą zakłócać...
Pluskwy w miejscach publicznych – czy metro i pociągi są ich siedliskiem?
Pluskwy, choć kojarzone głównie z prywatnymi przestrzeniami, takimi jak domy i hotele, mogą być również problemem w miejscach publicznych, w tym w metrze czy pociągach. W tym artykule rozwiewamy mity...