Zabezpieczanie budynków przed szkodnikami, to obowiązek każdego właściciela większej, bądź mniejszej firmy w której jest żywność. Dzięki temu konsument będzie miał pewność, że kupowane przez niego produkty są bezpieczne.
Monitoring aktywności szkodników
Najlepszą metodą na zabezpieczenie lokalu przed szkodnikami jest program monitoringu aktywności szkodników. Ponadto, stanowi on obowiązek każdego przedsiębiorstwa, które posiada w swoich zasobach żywność. Posiadanie szkodników wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. choroby, zniszczenie mienia, skażenie powierzchni użytkowych, a nawet zamknięcie zakładu pracy.
Jak odpowiednio zabezpieczyć obiekt przed szkodnikami?
Zabezpieczając obiekt przed szkodnikami, należy wprowadzić kilka etapów, które tworzą program Profilaktyki i Zwalczania Szkodników.
- Pierwszym etapem jest analiza wstępna, podczas której określane są miejsca w których najczęściej mogą znajdować się szkodniki
- Następnie montowane są urządzenia monitorujące aktywność szkodników
- Kolejnym etapem jest opracowanie Programu Zwalczania Szkodników oraz szkolenie dla pracowników zakładu
- Ostatnim etapem jest monitorowanie aktywności szkodników oraz ich zwalczanie, jeżeli jest taka konieczność
Jak często przeprowadzane jest monitorowanie aktywności ?
Monitorowanie aktywności szkodników powinno być wykonywane raz w miesiącu, chyba, że firma wykonująca usługę zdecyduje, że należy to robić częściej. Bardzo ważne jest, by czynność ta była wykonywana systematycznie, dzięki czemu zapobiegniemy ewentualnemu rozprzestrzenianiu się szkodników.